top of page

De nieuwe Michiel

De Nieuwe Michiel

Michiel de Ruyter is een van Zeelands meest aansprekende helden. Maar wie zijn de Zeeuwse helden van vandaag? In 2014 gaat Rem in heel Zeeland op zoek naar opvallende, karaktervolle, inspirerende mannen voor zijn fotoproject de Nieuwe Michiel. Is hij een havenwerker, brandweerman of tattoo-artist? Een skater of een jongerenwerker? Staat hij altijd klaar voor anderen of gaat hij hoe dan ook zijn eigen weg? De Nieuwe Michiel is cool, vooruitstrevend, rebels, lief, respectvol, energiek en hij is actief in Zeeland en ver daarbuiten.

Nieuwe-Michiel-jospeh-black_Remvandenbos

Michiel de Ruyter

Neêrlands grootste zeeheld werd in 1607 geboren in Vlissingen. Hij was een oprecht en onverschrokken mens maar wat hem het meest onderscheidde was zijn plichtsbesef. In 1652, toen de Ruyter zijn fortuin gemaakt had en kon gaan rentenieren, brak de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog uit. De Ruyter stelde het landsbelang boven zijn verlangen naar rust, en trad opnieuw in dienst. Hij moderniseerde de vloot, won beslissende zeeslagen en redde de Republiek van de ondergang. Toen hij stierf, in 1676, werd hij in heel Europa beschouwd als de beste admiraal van zijn tijd. 

 

De Nieuwe Michiel

Uit ruim 50 aanmeldingen zijn uiteindelijk 10 mannen geselecteerd, die door Rem in zijn studio werden geportretteerd. BMX legende Mark Vos die over de hele wereld de kids versteld doet staan met zijn stunts; Rinus Souisa, die met zijn tattoo talent mensen helpt met ernstige huidaandoeningen of littekens; taxidermist en wildlife artist Wim Phaff die talloze studenten de finesses van het vak heeft bijgebracht; en ondernemer Hector Loontjens die zich belangeloos inzet voor kinderen in Thailand.

 

Rem fotografeert de mannen in zwart-wit, zonder visagie of franje, op zoek naar authentiek portretten die hun persoonlijkheid onthullen, hun karakteristieke drive. Het resultaat, een reeks indrukwekkende, manshoge foto’s van De Nieuwe Michiel werd tentoongesteld in het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen.