top of page

#herecomestheflood

#herecomestheflood

He looked up and saw a small hole in the dike through which a tiny stream was flowing. Any child in Holland will shudder at the thought of A LEAK IN THE DIKE!

Mary Mapes Dodge

 

Als we de dijken, duinen en gemalen niet hadden, zou Nederland nu al voor 25% onder water staan – en de zeespiegel stijgt snel. Kunstenaar Rem van den Bosch ziet dat experts en betrokken instanties dringend pleiten voor maatregelen, maar dat het publieke en politieke debat daarbij achterblijft. Met het fotoproject #Water wil hij een brede discussie initiëren over de gevolgen van het stijgende water voor Nederland, en wat we ertegen kunnen doen.

%23Water_Remvandenbosch_edited.jpg

Nieuwe verhalen

Dramatische beelden van wadende gezinnen in Azië laten zien wat het water teweeg brengt, maar zetten ons niet aan tot actie. Het blijft ver weg. Daarom gaat Van den Bosch in #Water op zoek naar creatieve, aansprekende manieren om de dreiging voor iedereen tastbaar te maken. Door een acrobaat balancerend op een ladder in de Bijlmer naar het zeeniveau te laten reiken bijvoorbeeld, of het stijgende waterpeil af te zetten tegen de hoogte van de Euromast.

 

Traditie als verbindende factor

In eerdere projecten bracht Van den Bosch thema’s als inclusiviteit, tolerantie en solidariteit onder de aandacht door ze te verbinden met traditionele streekdracht. Hij maakte zichtbaar dat de wereld onherroepelijk verandert, maar dat waarden die we associëren met een nostalgisch verleden – aandacht, respect en zorg voor elkaar – nog steeds bestaan, in een andere gedaante.

 

Voor #Water ontwerpt hij met zijn team een klederdracht die herkenbaar Nederlands is, zonder specifiek naar een bepaalde streek of stad te verwijzen. Door met modellen te werken die een brede afspiegeling vormen van de samenleving, wil Van den Bosch een nieuw icoon scheppen voor onze gezamenlijke strijd tegen het water.

 

Geopark Schelde Delta

Als inwoner van Zeeland hoeft Van den Bosch niet ver van huis om de gevolgen van de stijgende zeespiegel in beeld te brengen. De Scheldedelta, met haar unieke wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie, is erg kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Voor #Water werkt hij samen met de organisatie Geopark Schelde Delta, dat streeft naar een UNESCO Geopark status voor dit uitzonderlijke gebied.

 

Masfor Water Netwerk

#Water is bedoeld om het debat op gang te brengen over onze omgang met het stijgende water. Om dat te bereiken nodigt Van den Bosch lokale organisaties en instanties die betrokken zijn bij waterbeheer en klimaatvraagstukken uit om deel te nemen in het Make a Stand for Water Netwerk. Van waterschappen tot milieuorganisaties en groene bedrijven: iedereen is welkom om naar aanleiding van de foto’s en verhalen uit #Water in gesprek te gaan met het publiek en met elkaar. De eerste ontmoeting wordt gehost door het Watersnoodmuseum, en de activiteiten van het Masfor Water Netwerk worden gedeeld via #makeastandfortheenvironment en www.masfor.org.

 

Lees verder onder de beelden.

Rem van den Bosch

Met bijzondere fotografische projecten weet Rem van den Bosch de meest diverse mensen te betrekken bij hedendaagse vragen. Zijn originele portretten en interviews vormen de basis voor zowel tentoonstellingen en publicaties als educatieve programma’s, lezingen en openbare discussies.

 

Here Comes the Flood

De foto's uit het project #Water zijn in 2021 op diverse plaatsen tentoongesteld onder de titel Here Comes the Flood. De eerste presentatie vond plaats bij het Watersnoodmuseum. Hierna volgden Luchthaven Schiphol en het Haarlemmermeermusem, waar de foto's nog tot en met 28 februari te zien zijn. 

bottom of page